nalagam
prosim počakajte

Nov milijonski sklad za startupe – daFUND!

12. aprila, 2022

ERUDIO HUB investiral 50.000 EUR v daFUND – intervju z upraviteljem sklada g. Darkom Butino

Ob koncu leta 2021, je zaživel NOVI sklad tveganega kapitala – daFUND, ki ga vodi in upravlja izkušen podjetnik in investitor Darko Butina in je podprt tudi s strani Poslovnih angelov Slovenije.

V ekipi ERUDIO HUB smo ponosni, da smo lahko tudi mi prispevali del investicije v sklad daFUND, in tako postali del, verjamem, da zgodbe o uspehu.

ERUDIO HUB deluje v mednarodnem startup okolju že od leta 2015. Z direktnimi investicijami podpiramo tako lokalne, nacionalne kot tudi mednarodne startupe in podjetja.

Inovativnim posameznikom in podjetniškim ekipam nudimo pomoč pri oblikovanju poslovne ideje in podporo na njihovi poslovni poti. Vključeni smo tudi v evropski projekt SIO-2020-22, preko katerega lahko podjetnikom in posameznikom omogočimo vključitev v programe mentoriranja in svetovanja.

Novoustanovljeni sklad daFUND je usmerjen predvsem v najbolj obetavna startup podjetja, ki delujejo na področju digitalne tehnologije. Podjetja, ki si lahko obetajo podporo, so tista, ki se nahajajo v semenski in predsemenski fazi. Poleg finančne podpore, ki jo omogoča daFUND, lahko podjetja prejmejo tudi podporo v obliki svetovanja s strani široke baze vlagateljev in izkušenih podjetnikov.

KDO JE DARKO BUTINA?

 

Darko velja za izkušenega podjetnika in investitorja. S svojimi barvitimi izkušnjami, podjetjem pomaga pri izboljšanju poslovanja, rasti in uspehu. Dobro se znajde v vseh vlogah, kjer je aktivno udeležen. Trenutno opravlja več funkcij, med njimi sta tudi; funkcija generalnega partnerja v skladu daFUND ter partner in ustanovitelj švicarskega podjetja DG180.

S svojim širokim znanjem in z delitvijo bogatih izkušenj kot izvršni direktor (CEO/CxO) in član nadzornega sveta (BoD), podjetjem doprinese dodano vrednost s poudarkom na razvoju in izvajanju strategije z uporabo digitalizacije ter novih poslovnih modelov in tehnologij.

Ima bogate vodstvene izkušnje, tako v lokalnem, kot tudi v mednarodnem okolju (od Švice do Združenega kraljestva, ZAE in Slovenije). V svojih vodstvenih vlogah je osredotočen na zagotavljanje rasti podjetja, poslovnega razvoja, prodajo in operativno odličnost.

Sklad tveganega kapitala – daFUND

Ustanovitelj sklada daFUND, Darko Butina, je za ERUDIO HUB odgovoril na nekaj kratkih vprašanj vezanih na ustanovitev sklada in njegovega delovanja:

Kaj je bil povod za ustanovitev sklada?

Osebno sem trdno prepričan, da je v Evropi izjemen podjetniški potencial, a hkrati opažam, da obstaja v Evropi pomanjkanje podpore za start-up podjetja v začetnih fazah – in to predvsem podpore, ki pride s strani izkušenih podjetnikov in poslovnežev. To je tudi eden od razlogov, zakaj smo ustanovili sklad tveganega kapitala daFUND. Sprožilec, da smo se lotili ustanovitve daFUND-a, pa je bil klic Nine Dremelj, predsednice Kluba Poslovnih angelov Slovenije, ki me je poklicala glede te teme v prvi polovici leta 2021. 


Kakšno je vaše sporočilo startup skupnosti?

Vsi, ki razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja in še posebej o ustanovitvi start-up podjetja, ki bo hitro raslo in v parih letih dohitelo in prehitelo marsikaterega konkurenta – ne razmišljajte predolgo. Premislite, kaj želite doseči in kako se boste tega lotili. Zatem pa čim prej začnite z aktivnostmi. Če na začetku ne naredite prvega koraka, tudi zadnjega koraka čez cilj ne boste nikoli naredili. 


Koga podpirate s skladom in česa si želite v prihodnje?

daFUND podpira start-up podjetja širom Evrope, ki delujejo na B2B področju in katerih ponudba temelji na software-u. Vlagamo v podjetja, ki so v začetnih fazah razvoja in jim pomagamo tako z denarjem kot tudi z nasveti in deljenjem izkušenj.

Zelo smo ponosni, da smo doslej imeli priložnost podpreti že 4 perspektivna start-up podjetja – 1 podjetje iz Hrvaške, 2 podjetji iz Velike Britanije in 1 podjetje iz Švice. Pričakujemo, da bomo v kratkem podprli tudi prvo podjetje iz Španije in upamo, da bomo lahko v naslednjih mesecih podprli tudi podjetja iz Slovenije in drugih evropskih držav. 


Zakaj ste se odločili za B2B in ne B2C founding?

Navkljub vsem inovacijam, ki jih je software že omogočil na B2B področju, verjamemo, da je tukaj še izjemno veliko potenciala in da smo se zaenkrat le dotaknili površja. Poleg tega podjetja v povprečju reagirajo bolj racionalno in manj emotivno kot posamezniki, kar naredi B2B področje v primerjavi z B2C področjem do določene mere bolj predvidljivo – in s tem omogoča lažjo identifikacijo najboljših poslovnih priložnosti.

Več o skladu daFUND, njihovem delovanju in kako lahko stopite z njimi v kontakt, si lahko prebere na njihovi spletni strani TUKAJ.

Recent posts