nalagam
prosim počakajte

ERUDIO HUB je osnovnošolce na inštitutu Montessori spoznal s stratup okoljem in jim predstavil osnove podjetniških veščin.

11. oktobra, 2022

Verjetno si vsak približno predstavlja kaj pomeni startup okolje, kajne? Definicij in razlag o startup podjetju oz. po slovensko zagonskem podjetju je dejansko kar precej. V splošnem pomenu pa velja, da je startup podjetje, novoustanovljeno (mlado) podjetje z inovativno poslovno idejo (oz. produktom), ki ima dobro zasnovano poslovno strategijo in potencial hitre rasti.

Kljub velikemu napredku v zadnjih dveh desetletjih, je razvoj idej in njihova realizacija premajhna, saj je startup okolje še premalo poznano. Ne glede na to, da je na Slovenskem trgu prisotnih veliko inovativnih idej in mladih hitro rastočih podjetij, vseeno spadamo pod povprečje evropskih inovatorjev.

Ravno iz naslova spodbujanja podjetništva med mladimi, se je v mesecu oktobru ekipa podjetniškega inkubatorja ERUDIO HUB, z veseljem odzvala povabilu inštituta Montessori, za izvedbo interaktivne delavnice na temo startup okolja in podjetniških veščin. Izkušen mentor ERUDIO HUB inkubatorja je skupini treh razredov osnovne šole Montessori, pripravil kreativno vajo, preko katere so se (verjetno prvič) srečali s pripravo in vsemi sestavinami poslovnega načrta.

Na začetku so se oblikovale »podjetniške ekipe«, ki so imele 4-5 članov. Dobili so navodilo, naj si »izmislijo« inovativno podjetniško idejo, ki je lahko produkt ali storitev. Mentor je vse podjetniške ekipe spodbudil, naj pri razmišljanju gledajo širše in naj zapišejo vse svoje (še tako nemogoče) ideje na list papirja. Ko so imeli vse svoje ideje zapisane, so izbrali tisto, ki se je celi ekipi zdela najboljša.

Naslednji korak je bil izoblikovati strukturo podjetniške ekipe. Tukaj so imeli otroci kar nekaj težav, saj so vsi želeli zasedati funkcijo direktorja ali lastnika podjetja. Mentor jih je nekaj časa hudomušno pustil pri njihovih debatah in jih opazoval pri razdeljevanju vlog v podjetju. Otroci so pokazali, da lahko, ne glede na njihovo starost, konstruktivno komunicirajo. Kmalu je prekinil njihovo »pregovarjanje« in jim razložil, kako je on kot zunanji opazovalec, ob njihovih debatah lahko takoj videl kdo v ekipi kaže znake potencialnega vodje in kdo malo manj. Nato jim je na njihovem primeru jasno opredelil lastnosti, ki jih imajo uspešni podjetniki in vodje.

Ob koncu prvega dela predavanja so otroci komaj čakali naslednji obisk ekipe ERUDIO HUB, saj jim je mentor namignil, da se bodo naslednjič lahko postavili v vlogo podjetnika, kjer bodo lahko razpolagali s priročnimi dobrinami in »monopoli« denarjem.

Na drugem delu predstavitve podjetništva, so bili otroci že v nizkem štartu, saj so se še pred prihodom ERUDIO HUB ekipe, razdelili v svoje podjetniške skupine. Z zanimanjem so čakali, kaj jim bo mentor tokrat pripravil.

V drugem sklopu predavanja se je predavatelj posvetil predvsem trženju in finančnemu delu poslovnega načrta, kjer je otrokom na praktičnem primeru prikazal kaj vse je potrebno upoštevati pri izračunu in postavitvi prodajne cene storitve ali izdelka, ki ga bodo lansirali na tržišče. Otroci in njihove »podjetniške ekipe« so se v drugem sklopu predavanja naučili tudi sodelovanja z ostalimi skupinami, kje se lahko pojavijo pomanjkljivosti in na kaj je treba biti še posebej pozoren, ko se strukturira ekipa in finančni proračun.

Po zaključku drugega sklopa predavanja so nekateri otroci še nekaj časa želeli diskutirati s predavateljem, saj jih je zelo zanimala tudi njegova poslovna pot.

Nekaj utrinkov s predavanja si lahko ogledate v galeriji slik.

Verjamemo, da se je nekaj otrok definitivno začelo poigravati z mislijo o nadaljevanju šolanja v podjetniški smeri.

Recent posts