nalagam
prosim počakajte

Davčne počitnice za podjetnike in podjetja, računovodje in davčne svetovalce

28. julija, 2021

Finančna uprava Republike Slovenije, je po zgledu sodne veje oblasti, letos uvedla davčne počitnice, ki bodo trajale 3 tedne in sicer od 26. julija do 13. avgusta 2021.

 

Kaj to pomeni za podjetja in posameznike?
V času davčnih počitnic davčna uprava ne bo pozivala k oddaji in dostavi obvezne dokumentacije, kar pomeni, da si lahko v tem času odpočijejo tako računovodje kot tudi davčni zavezanci.
Kateri postopki bodo med počitnicami delovali nemoteno?
Med FURS-ovimi počitnicami bodo vseeno tekli nekateri postopki. Med te spadajo odmere davka na promet z nepremičninami, odmere davka na motornima vozila, na dediščine in darila. Prav tako pa davčne počitnice ne bodo vplivale na postopke reševanja vlog za odlog oziroma obročno plačilo davka ter vlog za obročno plačilo vračila neupravičeno prejetih sredstev po interventni zakonodaji.
Zahtevki za vračilo DDV bodo potekali kot običajno, saj je zaradi kratko določenih rokov za vračilo, tovrstne postopke potrebno obravnavati prioritetno. Vsekakor bodo na davčni upravi pozorni tudi na postopke, kjer je potrebno paziti na zastaranje.
Kako pa je z davčnimi obveznostmi?
Na tem področju se ne spremeni popolnoma nič, saj počitnice ne vplivajo na redne mesečne obveznosti davčnih zavezancev. Tako še vedno velja, da je 10.08.2021 rok plačila obroka akontacije davka od dohodkov pravnih oseb in plačilo obroka predhodne akontacije in akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti.
Recent posts